Skylder du på stress? Da kan det hende du lyver for deg selv – og her er hvorfor


Det er en sammenheng mellom makt og faktisk stress. Det viser seg at ledere faktisk er mindre stresset – og ikke mer stresset – enn folk flest. 

Hvordan kan dette ha seg?

La meg forklare. Når kravene du står overfor er høyere enn kapasiteten du opplever at du har – da starter hjernen produksjonen av noen kjemikalier – og det mest kjente kjemikaliet heter kortisol – som skaper små betennelser i hjernen din (og sender blod fra hjerte- og fordøyelsessystemter til musklene dine) – og vips er du klar for fight (eller flight!) – med alt det dessverre medfører av puls, svette, kortere lunte, unvikelse eller konfrontasjon, bryske e-poster og ofte avstand fra de rundt deg.

Dette er ikke gunstig for deg over tid. Men neppe noe som overrasker noen.

Men det du sjeldent blir fortalt er dette:

Det blir ekstra spennende for deg som kjede- og regionsleder er når vi ser videre inn en undersøkelse fra Harvard//Stanford (2) som finner hvordan økt makt som kommer med lederskap – og opplevelsen av økt kontroll som kommer med økt makt – faktisk reduserer stress. Det du kan spørre deg er:

Er dette en realitet i din lederrolle?

Dette blir du heller ikke fortalt så ofte:

Det finnes et annet stresskjemikalie – oxytocin – også kalt relasjonskjemikaliet. Dette stoffet slippes også ut når du er under press – og oxytocin får deg til å trekkes mot andre, for å søke hjelp, for å samarbeide og du trekkes mot å lede gjennom andre.

Og der kortisol gjør deg klar for kamp – har oxytocin et annet fokus – det sender faktisk blod og fokus mot dine viktigste organer – blant annet hjertet ditt – som utrolig nok har egne mottakerceller for akkurat dette stresshormonet, som hjelper hjerte å gjennopprette balanse etter stressituasjoner (ref. puls, ikke-så-klamme-hender osv.).

Mobile-worker-stress-management

Så hva stresser du egentlig med?

Det er opplevelsen av stress som tar livet av mennesker (3) – altså din mentale oppfatning av stress, ikke den stressende situasjonen. Bildet er selvsagt kompleks – men bevisene er overveldende  for at stresset ditt starter mellom mellom ørene dine og ikke i hierarkiet over deg eller hos dine ansatte «under» deg.

Og hva kan du gjøre med det?

Vel, siden blogginnlegg er populære for sine raske svar – så skal du få det – her har du det – fokuser og utvikle din evne til å lede deg selv. Det handler selvsagt om hvordan du mentalt posisjonerer deg ift. deg selv. Slutt å forvente at du burde gjøre mer, klare mer og levere bedre, og skift fokus til noe langt mer hensiktsmessig, altså hvordan lederrollen gir deg økt kontroll – og den er der for deg – om du velger å ta tak den og ta mer ansvar for egen leveranse.

Dette er jo selvsagt lettere sagt enn gjort, spesielt i regionslederrollen med lange dager på landeveien, i skvis mellom hovedkontor og driverne og alle andre som ønsker en bit av deg.

Men hva ville oppsiden vært om du fikk det til?

 

Riktig god tirsdag og en god mai videre!

Mvh Anders

Nøkkelord: Overblikk, ro – ikke stillstand, fokusert tilstedeværelse, dialog- ikke debatt, effektivitet – ikke kvantitet, lederskap – ikke administrasjon, Relasjon – ikke avstand under stress. Forskning – ikke utdatert erfaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *